Borneo Adventure
Barcode Scanner

Mantan Mentri Penerangan Malaysia Sebut BJ Habibie Sebagai “PENGKHIANAT BANGSA”

Tajuk rencana media negeri jiran, Utusan Malaysia mampu membuat kuping warga Indonesia yang membacanya panas. Dalam tulisan berjudul “Persamaan BJ Habibie dengan Anwar Ibrahim”, mantan Menteri Penerangan Malaysia, Zainudin Maidin menyebut Presiden RI ketiga itu sebagai “pengkhianat”.

“Pada hakikatnya mereka berdua (Habibie dan Anwar) tidak lebih daripada “The Dog Of Imperialism”,”demikian tulis Zainudin Maidin dalam artikel yang dimuat 10 Desember 2012 kemarin.

Berikut tulisan lengkap Zainudin Maidin:

Persamaan BJ Habibie dengan Anwar Ibrahim

Presiden Indonesia ketiga, Bacharuddin Jusuf Habibie yang mencatatkan sejarah sebagai Presiden Indonesia paling tersingkat, tersingkir kerana mengkhianati negaranya, telah menjadi tetamu kehormat kepada Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Anwar Ibrahim baru-baru ini.

Beliau diberikan penghormatan untuk memberi ceramah di Universiti Selangor (Unisel).

Beliau disingkirkan setelah menjadi Presiden Indonesia hanya selama 1 tahun 5 bulan kerana bersetuju dengan desakan Barat supaya mengadakan pungutan suara ke atas penduduk Timor Timur dalam Wilayah Indonesia menyebabkan Timor Timur terkeluar daripada Negara Kesatuan Republik Indonesia pada 30 Ogos 1999.

Beliau mengakhiri jawatan dalam kehinaan setelah menjadi presiden sejak 20 Oktober 1999.

Beliau juga telah menyebabkan berlakunya perpecahan rakyat Indonesia kepada 48 parti politik yang mengakibatkan keadaan politik negara itu dalam porak-peranda hingga kini.

Adalah suatu hal yang agak menarik dan lucu bila Anwar Ibrahim dalam ucapan aluannya menimbulkan keupayaannya ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri dan ketika Habibie menjadi Presiden Indonesia dapat menyelesaikan masalah Tenaga Kerja Indonesia (TKI).

Ia memberikan gambaran bahawa sekiranya kuasa dikembalikan semula kepada mereka maka pastinya akan dapat menyelesaikan semua masalah antara kedua-dua negara.

Barangkali ramai yang hadir di majlis pidato itu yang tidak tahu tentang sejarah Habibie telah terpesona dengan syarahan dan ceritanya, tetapi saya terpegun merenung persamaan watak, tugas dan nasib yang sama kedua-dua bekas pemimpin besar itu.

Habibie menjadi gunting dalam lipatan terhadap Presiden Indonesia Suharto walaupun Suharto yang membawanya kembali dari Jerman untuk kemudiannya menjadi wakil Presiden dan demikian juga yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim terhadap Tun Dr Mahahtir Mohamad ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri setelah “dipungut” daripada ABIM.

Bagaimana pun Habibie sempat menjadi Presiden dan mengkhianati bangsa dan negaranya setelah menjadi Presiden, tetapi Anwar mahu menyerahkan negara ini kepada IMF dan New Imperialis sebelum sempat menjadi Perdana Menteri. Allah telah menyelamatkan rakyat Malaysia.

Apakah tujuan Anwar menjemput “pengkhianat” bangsa Indonesia ini ke Malaysia. Dia tidak mempedulikan perasaan rakyat Indonesia kerana mungkin mereka telah sekata hendak menunjukkan kebesaran dan keagungan masa silam mereka untuk melindungi dosa besar mereka dan mungkin masing-masing berangan-angan bahawa zaman besar itu akan datang semula.

Kepada saya yang menjadi kenangan besar tentang Habibie ialah dia telah membuat tetamu termasuk Dr Mahathir terpaksa menunggu kedatangannya dari Jakarta lebih dari dua jam di IKIM Kuala Lumpur untuk mendengar ucapannya (ketika itu dia belum jadi presiden). Barangkali Dr Ismail Ibrahim, kekas Ketua Pengarah IKIM masih ingat peristiwa pahit ini.

Beliau sengaja melakukan ini untuk menunjukkan “aku lebih besar” dan ucapannya yang penuh dengan keegoan begitu panjang sehingga ke peringkat memualkan hadirin, tetapi Dr Mahathir tetap menunggu dengan setia.

Inilah jenis manusia yang dibawa oleh Anwar Ibrahim ke negara ini dari semasa ke semasa untuk membantunya dalam politik dan jemputannya kali ini pun untuk tujuan menunjukkan “kami berdua masih besar.”

Saya tidak tahu bagaimana terseksanya para hadirin di Unisel mendengar ucapan manusia yang egonya amat tinggi, apatahlah lagi mendapat peluang berucap kepada orang yang dianggap bodoh sesudah sekian lama tidak mendapat kesempatan berucap kepada rakyat Indonesia yang tidak lagi mahu mendengarnya dan tidak lagi menghormatinya.

Pada hakikatnya mereka berdua tidak lebih daripada “The Dog Of Imperialism”.

Tanggapan Habibie Centre

Saat dikonfirmasi soal tulisan yang menyudutkan Habibie, Direktur Eksekutif Habibie Center Ima Rohimah mengatakan, pihaknya menghormati pendapat Zainudin Maidin. “Meski dia mantan menteri dan menuliskan pendapatnya di media Utusan Malaysia, tapi Indonesia kan negara demokratis. Pak Habibie juga mengjunjung tinggi demokrasi, boleh semua orang berpendapat,” kata dia saat dihubungi Ruanghati.com, Selasa (11/12/2012).

Ima menambahkan tujuan Habibie datang ke Selangor dan berpidato di depan mahasiswa adalah untuk memberi angin segar. “Memberi semangat, apalagi banyak mahasiswa Indonesia di sana, sebagai duta bangsa,” kata dia. “Bukan untuk memperuncing hubungan Indonesia-Malaysia.”

Pihak Habibie juga merasa tak perlu melayangkan keberatan atau protes atas tulisan tersebut. Alasannya, kata Ima, sebagai negara demokrasi, bangsa Indonesia menghormati kebebasan pers dan hak seseorang untuk berpendapat. Apalagi, sejarah membuktikan apa yang dituduhkan tidak benar. “Daripada memikirkan itu, lebih baik kami melakukan hal yang lebih produktif,” tambah dia. (Ein)

Artikel Menarik Lain:

Filed Under: Ruang Berita Politik

Tags:

Toko Barcode

Comment using your Facebook